Nie bez powodu szczoteczki do zębów o miękkim włosiu są wybierane przez dentystów na całym świecie; twarde włosie i szorstka technika szczotkowania mogą zranić Twoje delikatne dziąsła. Ale choć ciężka ręka podczas szczotkowania może przyczynić się do recesji dziąseł, nie jest to jedyny winowajca; kilka problemów może prowadzić do zmniejszania się linii dziąseł. Poniżej dowiesz się "co" i "dlaczego" stoi za cofaniem się dziąseł.
Krótka lekcja anatomii
W zdrowej jamie ustnej zęby są wspierane zarówno przez twarde, jak i miękkie tkanki: kość szczęki, która podtrzymuje korzenie zębów, oraz różowe tkanki dziąseł, które otaczają i chronią zęby. Kilka rodzajów tkanki dziąsłowej odgrywa różne role w tym, jak wspiera zęby. "Wolne dziąsło" to tkanka, która najściślej otacza koronę zęba i nie jest z nim bezpośrednio połączona. Prawdopodobnie zauważysz to podczas nitkowania zębów: nić dentystyczna może zazwyczaj przemieszczać się pod tą częścią dziąseł. Dziąsło przyczepione" znajduje się powyżej dziąsła wolnego i jest ważne dla ochrony leżącej pod nim kości przed bakteriami i infekcjami. Z tego powodu niezwykle ważne jest zachowanie pewnego poziomu przyczepionej dziąsła.
Tuż powyżej (lub poniżej w przypadku zębów dolnych) dziąsła przyczepionego znajduje się ciemniejsza, czerwonawa tkanka, która nie jest trwale połączona. Nazywa się ją "tkanką śluzówkowo-dziąsłową". Jest ona cieńsza i bardziej miękka niż dziąsło przyczepione. Nie zapewnia takiego samego rodzaju ochrony.
Co to jest recesja dziąseł?
Kiedy mocno przytwierdzone dziąsło odsuwa się od zęba i kości, odsłania powierzchnię korzenia zęba. Nazywa się to recesją. Odsłonięte korzenie zębów mogą powodować wiele problemów. Dzieje się tak, ponieważ powierzchnia korzeni zębów jest bardziej miękka niż zewnętrzne warstwy szkliwa korony zęba, co sprawia, że są one bardziej podatne na próchnicę i ścieranie szczoteczką do zębów (może to powodować abfrakcje lub nacięcia w kształcie litery V wzdłuż powierzchni korzenia. Powierzchnia korzenia jest również obszarem, który przenosi wrażliwość na temperaturę i może powodować dyskomfort i ból u pacjentów podczas jedzenia i picia. Im bardziej tkanka i kość cofają się, tym większe jest prawdopodobieństwo wystąpienia nadwrażliwości, próchnicy i mniejszej stabilności samego zęba.
Co powoduje recesję?
Widzimy wielu pacjentów z recesją dziąseł; jest to powszechna kwestia zdrowia jamy ustnej spowodowana kilkoma potencjalnymi problemami. Wspomnieliśmy, że ścierna technika szczotkowania może powodować recesję dziąseł, jednak te inne przyczyny są kolejnymi częstymi winowajcami uszkodzeń dziąseł:
Uraz: Twoja jama ustna została zaprojektowana w taki sposób, aby idealnie do siebie pasowała. Jednak zły zgryz (lub termin stomatologiczny "wada zgryzu") może powodować niepotrzebne tarcie i uszkodzenia zębów. Gdy zęby wielokrotnie uderzają o siebie, może to spowodować przesunięcie się zębów lub zęba w taki sposób, że tkanki dziąseł zaczynają się odrywać. Źle dopasowane protezy zębowe lub częściowe również mogą prowadzić do tarcia, które niszczy tkanki dziąseł. Często terapia alignerowa, taka jak Invisalign®, może rozwiązać problemy z wadami zgryzu, zapobiegając tym urazom.
Genetyka: Genetyka nie tylko określa kolor oczu i włosów; jeśli Twoja mama lub tata mieli tendencję do pewnych obszarów recesji dziąseł, to może być ona przekazywana również Tobie.
Zaciskanie/zgrzytanie zębami: stres lub niepokój w ciągu dnia może czasami przełożyć się na jakość Twojego snu. Niektórzy ludzie mają tendencję do zaciskania lub zgrzytania zębami (stan zwany "bruksizmem"), co powoduje nadmierne obciążenie zębów. Może to prowadzić do rozluźnienia tkanek łączących ząb z kością, a w efekcie do trwałej recesji.
Używanie tytoniu/bezdymnego tytoniu: Tytoń bezdymny lub "dip" może powodować recesję w miejscu, w którym jest umieszczony w jamie ustnej. Używanie papierosów lub cygar powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, które odżywiają tkanki, a z czasem może prowadzić do ścieńczenia i osłabienia tkanek dziąseł.
Choroby przyzębia: oznaki charakterystyczne dla chorób przyzębia to czerwone, opuchnięte lub wrażliwe dziąsła, które krwawią oraz nieprzyjemny smak w ustach, mogą ostatecznie zniszczyć tkankę dziąseł i odsłonić wrażliwe korzenie zębów.