Poradnik dentystyczny

Badania: Niejasne dowody kliniczne dotyczące wpływu produktów ksylitolowych na zapobieganie próchnicy zębów

ADA News informuje, że dentyści powinni rozważyć zakres dowodów naukowych i klinicznych przed zaleceniem produktów ksylitolu w celu zmniejszenia próchnicy zębów, na podstawie badań opublikowanych w marcu w Cochrane Library.

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze w Zjednoczonym Królestwie stwierdzili, że chociaż istnieją pewne dowody na to, że stosowanie pasty do zębów z fluorem zawierającej ksylitol może zmniejszyć próchnicę zębów u dzieci o 13 procent w okresie trzech lat w porównaniu z pastą do zębów zawierającą tylko fluor, to jednak dowody te są niskiej jakości.

Naukowcy doszli do wniosku po zbadaniu informacji od 4 216 uczniów, którzy wzięli udział w dwóch kostarykańskich studiach. Naukowcy stwierdzili również, że w przypadku innych produktów zawierających ksylitol, w tym syropu, pastylek i tabletek, nie ma dowodów na to, że zapobieganie próchnicy zębów jest korzystne lub nie ma ich wcale.

Ksylitol był stosowany jako popularny substytut cukru w słodyczach i wiadomo już, że powoduje mniej uszkodzeń zębów niż cukier. Sugeruje się, że dodanie ksylitolu do produktów może pomóc w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez powstrzymanie wzrostu bakterii wytwarzających próchnicę.

Ale ten przegląd pokazał, że "nie ma wystarczających dowodów wysokiej jakości, aby udowodnić, że ksylitol zapobiega próchnicy zębów", powiedział główny autor badania, Philip Riley, M.P.H., z School of Dentistry na Uniwersytecie w Manchesterze w Wielkiej Brytanii w e-mailu. "Potrzebne są bardziej dobrze przeprowadzone, randomizowane badania kontrolowane placebo, które są wystarczająco duże (pod względem liczby randomizowanych uczestników), aby wykazać różnicę, jeśli taka istnieje."

Recenzja zatytułowana "Xylitol-Containing Products for Preventing Dental Caries in Children and Adults" znajduje się na stronie internetowej www.cochranelibrary.com. Jej autorami byli mgr Riley, mgr Deborah Moore, Farooq Ahmed, Mohammad O. Sharif i dr Helen V. Worthington.

W przeglądzie stwierdza się również, że niektóre z badań w nim zawartych nie dostarczyły wystarczających informacji na temat skutków ubocznych ksylitolu, które mogą obejmować wzdęcia, biegunkę i działania przeczyszczające.  Skutki uboczne gumy (bez cukru), słodyczy i innych produktów "powinny być wyraźnie zgłaszane w przyszłych badaniach", powiedział pan Riley.

Tymczasem bezcukrowe odmiany gumy i cukierków są wciąż lepsze od cukru, sprawdzonego kariogenu, dla pacjentów, którzy ich chcą, powiedział pan Riley.  "Najlepszym dowodem na zapobieganie próchnicy zębów jest nadal szczotkowanie zębów pastą z fluorem i jedzenie mniej cukru", powiedział

W 2011 r. ADA opublikowała wytyczne dotyczące praktyki klinicznej, zawierające systematyczny przegląd niefluorkowych środków zapobiegających próchnicy (w tym produktów zawierających ksylitol), które są dostępne tutaj.

Przegląd wykazał, że siła rekomendacji była słaba w zakresie doradzania rodzicom i opiekunom dzieci powyżej 5 roku życia, że stosowanie bezsacharozy poliolowej (tylko ksylitol lub kombinacja poliolowa) gumy do żucia przez 10 do 20 minut po posiłku może zmniejszyć częstość występowania próchnicy wieńcowej. W przypadku dorosłych zalecenie to opierało się na opinii ekspertów, ponieważ brak było dowodów. Panel ekspertów doradzał również, na podstawie opinii ekspertów, że stosowanie pastylek do żucia zawierających ksylitol lub twardych cukierków przez dzieci od pięciu lat może również zmniejszyć występowanie próchnicy wieńcowej.

Panel ekspertów stwierdził, że dowody pochodzące z obu badań były niewystarczające do poparcia jakichkolwiek stwierdzeń dotyczących profilaktycznego działania ksylitolu w leczeniu próchnicy w gabinetach stomatologicznych.